Atelier, Marta Rodriguez, petite architecture, university of houston, japanese, sejima, Houston

The Children’s Library creates an experiential environment that unfolds like origami from the paper factory. Two doors open to a world of imagination and wonder, like a big, secret garden. Just as Pinocchio lives his adventures from his home to school, our library offers several journeys on a path from Via Benvenuto Pasquienilli (west) to Via delle Cartiere (east). In fact, the whole area can be crossed through the garden without accessing the library.  Origami implies a way of designing as choreography between interior and exterior.

The paper factory “produces” the entire building that unfolds like a three-dimensional children’s book. Inside, the visitor moves through spaces that go from areas of playing to learning and creating in three levels of sound: noise (jubilee), vibration and silence.

The Children’s Library converses with Collodi and contributes with an iconic and genuine image. The new tower of the library speaks to the medieval tower, while giving a nod to the church. The roof of the library is designed to be enjoyed from the baroque villa and the medieval part of Collodi located on a hill.

The library and the paths that intertwine around, through, over, and under it intersect and create multiple long promenades to discover through reading, learning, and playing in versatile spaces. Noise zones are arranged to the south, while reading areas are to the north, taking advantage of natural light.

 

There are “flying houses” and a tower. As one moves through the library, the structure breaks up and the journeys multiply. It creates a sensorial environment of hidden spaces and unevenness. The astonishment comes from the changes in scale. A garden-bridge crosses the river, and the building itself acts as a bridge that also crosses the river, giving the explorer a sense of the unexpected. 

Marta Rodriguez + Tuan Mai + Ghazal Saliman